2010. október 5., kedd

Lovagi tornák és középkori forgatag

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok középkori Visegrád, a gazdag királyi város fénykorának hangulatát, Károly Róbert és Nagy Lajos királyok uralkodásának idejét eleveníti fel Lovagi tornákkal, mesterség-bemutatókkal, előadásokkal és középkori vásári forgataggal.
A történelmi hűség következetes és szigorú betartásával a Palotajátékok nemcsak méreteiben, hanem egyediségével is Magyarország egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvényének számít. A programsorozaton több mint ezer, korhű ruhába öltözött kosztümös szereplő vesz részt. 

Királyi menet 

A fesztivál minden napján délelőtt királyi menet indul a katolikus templomtól a királyi palotáig. A színpompás menetben látható a cseh király és fia a morva őrgróf bajvívó vitézeikkel, a lengyel király lovagjai élén, a magyarok királya főrangú emberei kíséretében, címeres fegyverzetben. A királyok útján több száz vitéz, apród és vásári komédiás követi őket a nagyszámú vendégsereg, utcai árus, középkori műhely és vendéglátók tömegén keresztül. Ezzel kezdetét veszi a feledhetetlen nap, a látványosságok események áradata.  

Lovagi tornák

A palota udvarán kialakított pályán naponta többször másfél órás lovagi tornát nézhet végig a közönség. A hadijátékokat lovas és gyalogos íjászok nyitják meg, akik nyilak záporát zúdítják az ellenségre. A torna során idegen lovagok, csehek, lengyelek, bajorok, olaszok küzdenek meg egymással, valamint a magyar Szent György lovagrend tagjaival. A tornákon lovas és gyalogos fegyverforgatók harca; kard, lándzsa, csatacsillag bevetése láthatóak a folyamatos párbaj és csata jelenetekben, valamint íjászok, királyi solymászok, gyönyörű udvarhölgyek, számszeríjászok, itáliai zászlósok versengése és lovasbemutatók tekinthetőek meg.
Külön műsorszám a Lovagi hétpróba és a Toldi verseny.

Középkori vásár és forgatag 


A palotajátékokhoz kapcsolódó, a középkori vásárok hangulatát idéző kísérőrendezvények ingyenesek. A királyi palota előtt található Fő utcában a régvolt mesterségek művelői mutatják be és árulják termékeiket. Játszóház és kézműves foglalkozások is várják a gyerekeket, míg a parkszínpadon bábelőadások, vásári komédiások, mutatványosok, táncbemutatók, régi zenei koncertek szórakoztatják a látogatókat. A XIV-XV. századi korhű katonai táborban a lovaglást, az íjászatot és a lándzsavetést próbálhatják ki az érdeklődők.
  • Vegyél részt a forgatagban: középkori vásár, komédiások, játszóház
  • Lesd el a titkaikat: lovagi tábor, középkori mesterségek, középkori kikötő
  • Próbáld ki: íjászat, lándzsavetés, csatacsillag dobás
  • Csodáld meg őket: mesemondók, színház, bábszínház, zene, tánc





A helyi, hazai és külföldi szereplőket a
visegrádi Szent György Lovagrendszervezi.
www.szentgyorgy-lovagrend.hu

KAPCSOLÓDÓ KÉPEK

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése